Česká Republika | Globální síť
Vyhledat

Karetní trik – podsedák

Šicí stroje Brother jsou díky propracované konstrukci perfektní na šití patchworku. V jejich příslušenství najdete patchworkovou patku pro šití rovného stehu 1/4 palce, s odstřihem nitě bude vaše šití hračkou. Dnes vám ukážeme, jak se šije tento patchworkový blok a jak se jeho tvar dá využít.

 

Potřebujete alespoň tři barvy (samozřejmě můžete  vzor ušít ze čtyřech hlavních plus jedné doplňkové).  Nebudeme používat rychlé postupy, ale části si sešijeme pomalu a postupně.

Nastříhat potřebujete:

Tmavě červená látka:

2ks čtverec  15x15 cm - oba  čtverce rozdělíte po úhlopříčce na 2 trojúhelníky.

1 ks čtverec 16x16 cm - tento rozřežte po úhlopříčkách celkem na 4 trojúhelníky.

úplně stejný počet stejných kousků potřebujete i ze světle červené látky a žluté doplňkové látky. 

Nařezané a vyžehlené dílky si naskládejte k sobě do vzoru. 

 Nařezané a vyžehlené dílky si seskládejte k sobě Nařezané a vyžehlené dílky si naskládejte k sobě do vzoru

Sešívat budeme od nejmenších. Nejprve sešijte všechny malé trojúhelníčky po dvojicích k sobě. My to děláme tak, že si je k sobě sešpendlíme hned když je bereme ze vzoru a pak je postupně sešijeme. Švy sežehlete a potom sešijte k sobě větší trojúhelníky tak, aby vám vznikly čtverce. 

Jednotlivé sešité čtverce si poskládejte, v pruzích sešijeme a opět sežehlete.

Nejprve sešijte všechny malé trojúhelníčky po dvojicích k sobě Švy sežehlete a potom sešijte k sobě větší trojúhelníky tak, aby vám vznikly čtverce

Nyní sešijte jednotlivé pruhy k sobě a opět sežehlete. Blok máme hotový. Teď už záleží jenom na vás, jestli jich ušijete víc a budete mít deku, uděláte prostírku nebo polštář.

Nyní sešijte jednotlivé pruhy k sobě a opět sežehlete Blok máme hotový

My jsme využili tvaru bloku a rozhodli jsme se udělat z toho osmihranný sedák. Žluté trojúhelníky v rozích jsme sestřihli 3 cm od švu. Jeden jsme nechali nesestřihnutý - šlo by ho i sestřihnout na cca 4 cm. Je to místo, které budete kvůli obracení sešívat ručně, takže je dobré mít zde víc látky.

Teď je na vás vybrat výplň. My jsme horní stranu podložili termolínem a prošili ve švu. Spodní stranu  jsme ustřihli ze žluté látky podle horního dílu a látku jsme podžehlili Ronopastem, aby sedák hezky držel  tvar. 

Oba díly jsme přiložili lícem k sobě a sešili k sobě. Je potřeba použít opět stejnou patku, jakou jste sešívali patchworkový blok - u nás patchworková patka s vodítkem. Kdybyste šili na širší šev, odšijete si rožky vzoru do švů.

Žluté trojúhelníky v rozích jsme sestřihli 3 cm od švu Jeden roh jsme nechali nesestřihnutý Žlutou látku jsme podžehlili Ronopastem, aby sedák hezky držel  tvar

Celý podsedák si obraťte a ručně  zašijte otvor po obrácení.

Nakonec si celý podsedák sešpendlete a prošijte ve švu podle vzoru Na prošívání je vhodné použít kráčející patku Podsedák máme hotový

Nakonec si celý podsedák sešpendlete a prošijte ve švu podle vzoru.  Na prošívání je dobré použít kráčející patku. Existují i Brother šicí stroje s funkcí ICAPS, kdy stroj pomocí čidla hlídá tloušťku materiálu a podle toho upravuje přítlak patky. Těmito stroji můžete takovýto sedák prošívat i bez kráčející patky.

TIP: na prošívání můžete použít průhlednou nit. 

Hotový sedák

 

motyl
Google plus Youtube Facebook
> Globální Brother
Kontakt: Šicí technika Brother s.r.o., Svatoplukova 47, Prostějov 796 01. Tel: 582 333 211, Email: brother@brother-czech.cz